Szösszenet az utazási irodákról és a vezetett túrákról 2/2

Előző cikkünkben sorra vettünk néhány olyan tényezőt, ami eltántoríthatja az utazó közönséget a szervezett túráktól és általánosságban az utazási irodáktól. Mert ugye ott volt rögtön a kötöttség meg a sok idegen… De itt az ideje, hogy keressünk néhány pozitívumot is.

A szervezés

Lássuk be: van olyan, amikor nincs időd megszervezni egy utazást vagy egyszerűen picit lustának érzed magad. De az is lehet, hogy eszedbe sem jutott volna, hogy oda is el lehet menni. Az utazási irodák gondoskodnak a szervezésről, nekünk csak jelentkezni kell és már indulhatunk is.

Emellett más hasznos oldala is lehet, ha már megtervezi helyettünk a túrát: előfordulhat, hogy nem ismered az adott hegyet, vagy nem tájékozódsz elég jól azon a környéken. Bármelyik is legyen az indok, rengeteg időt és plusz felkészülést lehet spórolni egy szervezett túrával.

Téli mesevilág a Pilisben – 2018 – saját kép

Az utazás

Nem mindenkinek van kéznél otthon egy autó és nem mindenhová lehet egyszerűen eljutni tömegközlekedéssel. Autót bérelni 2-3 személynek nem mindig éppen kifizetődő, így mind időt mind pénzt spórolhatunk azzal amikor az irodák összeraknak minket egy kis- vagy nagy buszba.

A túravezető

Eddigi tapasztalataink alapján a túravezetők általában hatalmas figurák tudnak lenni, de legrosszabb esetben is lesz már pár jó sztorija korábbi túrákról amit érdemes meghallgatni. Mellesleg rengeteg tippet kaphattok arra az esetre, ha a jövőben ti is szerveznétek valahova túrát (nagy eséllyel voltak már ott, vagy hallottak olyanról aki volt ott). És mivel ismeri a terepet, rengeteg plusz infót és érdekes tényt (fun facts forever!!) szerezhettek egy adott túráról. Picit olyan, mintha egy két lábon járó útikönyvvel sétálnál.

A csapat

A csapatot már korábban megemlítettük amikor a negatívumokat vettük sorra, de nem véletlen kell itt is számba venni: hasonló eséllyel foghatunk ki egy nagyon szuper társaságot mint egy kevésbé jót. Remek új embereket ismerhetünk meg, és igazán jó sztorikkal gazdagíthatják az utazást.

És mindig lesz kéznél egy ember aki csinál rólad egy jó képet. 🙂

A “felügyelet”

Kezdő túrázóként egy túravezető, vagy egy tapasztalt csapat elég biztonságérzetet adhat ahhoz, hogy felmenj arra a kiszemelt “magasabb” hegyre akkor is, ha egyedül nem adtad volna ilyenre a fejed. Illetve ha először próbálsz egy nehezebb terepet vagy először esel neki például a Via Ferrata örömeinek (erről még később) akkor megtanítanak az eszközök használatára ami mellett megkapod a kezdőknek járó “jó tanács pakkot”.

Komolytalankodás Via Ferrata után a túratársakkal – Tatabánya – 2017

Így a lista végén megállapíthatjuk, hogy – szakértői véleményünk szerint – nem könnyű ítéletet mondani az utazási irodák felett. Mindenkinek magának kell eldönteni, hogy őket választja-e a következő úthoz, hiszen minden túrázónak más igényei vannak, mindenki máshogy szeret utazni. És – bár mi alapvetően a saját szervezést preferáljuk – szerintünk alapvetően jó, hogy vannak ezek az irodák és felkínálják a sok-sok túrát. Segítenek eljutni remek helyekre, és ezen túl szuper túraötleteket is szerezhetünk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük