Készülődés a nagy útra

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elkövetkező fél éven belül 2 nagyobb lélegzetvételű utazásra is készülünk. Az egyik oldalon ez hatalmas örömet okoz nekünk, hiszen új helyeket ismerhetünk meg, illetve lehúzhatunk két igen nagy tételt a bakancslistánkról, a másik oldalon viszont rengeteg melóval és előkészülettel jár egy ilyen út megszervezése.

A legtöbb embernek van legalább 1-2 ilyen nagyobb horderejű út a bakancslistáján, aminek a megszervezése elsőre kemény diónak tűnhet. Ehhez szeretnénk most néhány gyakorlati tanácsot adni, hátha sikerül egy kicsit közelebb kerülni a várva-várt úticélhoz.

Természetesen most is szubjektív tanácsokkal tudunk szolgálni, megmutatjuk, hogy mi hogyan álltunk hozzá a szervezéshez, remélve, hogy ezzel picit tudunk segíteni a tervezésben.

Torremolinos (Spanyolország) – 2017 – saját kép

Az elhatározás

Ez elég alapnak tűnik, hiszen a hely már ott van a bakancslistádon, csak el kell oda menni és jól kell magad érezni. Igen ám, de az elhatározás része mint kiderült sokszor nem is olyan egyszerű.

Rengeteg olyan törtnenetet hallottam már, hogy “mindig is szeretnék eljutni ide meg ide, de hát majd jövőre, vagy majd később”. Ez nem jelenti azt, hogy az út tényleg nem valósul meg “jövőre vagy majd később”, de sajnos van olyan, hogy a halogatás odáig fajul, hogy a nagy utazásból végül nem lesz semmi.

Amennyiben komolyan gondolod a kiszemelt uticélt, és nem vagy abban az anyagi helyzetben, hogy hetente vegyél exotikus repjegyeket (tehát te is az átlagemberek népes, de annál izgibb táborát erősíted) akkor a következőt tudom ajálani, ami nekünk eddig bevált:

Ne csak azt mondogasd, hogy el szeretnék menni Thaiföldre, Kubába vagy akárhova, hanem mond azt, hogy el fogok menni XY országba a következő 3 éven belül. Ez már egy terv, ezzel tudsz számolni. Rá tudsz készülni mind anyagilag mind lelkileg, tudsz tervezni vele, nézegetheted a repjegy és szállás ajánlatokat, tehát lényegében elkezdted a tervezés első szakaszát. Innen már sokkal egyszerűbben jutsz el a következő lépésig, ami nem más mint magának az útnak a megszervezése.

Szentpétervár (Péter-Pál erőd) – 2018 – saját kép

A tervezés

Egy nagyon szerencsés korszakban élünk ami az utazás szervezést illeti. Egyrészt rengeteg utazási iroda versenyez egymással, így jobbnál jobb ajánlatokat találhatunk egyre olcsóbban (ez amúgy igaz a repülőtársaságokra is), így ha nem érzed komfortosnak, hogy magadnak szervezz, esetleg a nyelvtudásodban nem vagy biztos eléggé ahhoz, hogy segítség nélkül vágj neki a nagy útnak, akkor sem kell lemondanod álmaid uticéljáról. Azonban mindenképpen ajánlom, hogy legyél körültekintő utazási iroda választásnál, nem mindegy, hogy mit kapsz a pénzedért.

Tipp: olvasd el az irodáról a véleményeket, esetleg vedd fel a kapcsolatot olyannal aki utazott már velük, vagy – ha van rá lehetőséged – először menj el velük egy rövidebb útra, hogy a saját bőrödön megtapasztald milyenek. Így informáltan tudsz dönteni, és nem fogod szívni a fogad a két hetes félresikerült álomvakációdon.

Ronda (Spanyolország) – 2017 – saját kép

Na, de tegyük fel, hogy te inkább magadnak szerveznéd meg életed útját. Hogyan fogj neki? A legjobb dolog amit tanácsolni tudok az az, hogy mindenképpen olvass utána mindennek.

MINDENNEK.

Manapság nemigen találsz olyan témát amiről ne lenne az interneten egy blogbejegyzés vagy egy vlog, így az információhiány nem okozhat már problémát. Nézd meg, hogy mit érdemes megnézni, ez mennyi idő, mennyibe kerül, kell-e előre belépőt váltani, hol érdemes közben megszállni, hol egyél egy jót ha már itt vagy, stb.

Ha kellőképpen tájékozott vagy, utána ki tudsz alakítani egy napi/heti tervezetet. Itt nem arra gondolok, hogy egy pontos itínerrel kellene előállnod, ahol még a mosdószüneteket is pontosan kicentized, de legyél tisztában vele, hogy kb hány napot szeretnél eltölteni egy adott vásorban, hogy utána egyszerűbben hozzá tudd igazítani a foglalásaidat.

És hogy miért ajánlom, hogy tegyél így?

Nincs annál mérgesítőbb, amikor ott kell hagynod egy olyan várost ami még tele lett volna látnivalóval egy olyanért, ahol utána egy fél délután alatt megnézel mindent. Ha tudod, hogy A város izgibb mint B város, de mindkettőt meg akarod nézni, akkor így ki tudod nagyjából kalkulálni, hogy melyikre mennyi idő kell, és így az utazás minden napját maximálisan ki tudod használni.

Persze több oka is van annak ami miatt érdemes előre készülni és egy körülbelüli programtervet készíteni. Egyrészt bosszantó amikor a helyszínen tudod meg, hogy előre kellett volna jegyet váltanod egy kiszemelt helyre, és ezért nem fogsz tudni bemenni. Másrészt az is kellemetlen amikor a városnézésre szánt napjaidból legalább egy fél azzal telik, hogy a lehetséges látnivalókat keresgéled a neten.

Bergen (Norvégia) – 2018 – saját kép

Készülj fel

A felkészülés alapvetően nem csak abból áll, hogy megtervezed, hová fogsz utazni és mennyi időre. Mik a szokások az országban? Mit illik vagy nem illik csinálni? Mit érdemes megkóstolni, vagy milyen rejtett kincseket érdemes megnézni?

Mert hiába vagy turista, akkor sem illik egy ortodox templomban miniszoknyában és topban tartózkodni. És igen, biztosan lesz olyan hely ahol a nőket nem kezelik egy szinten a férfiakkal. Nem mondom, hogy ezekkel a szokásokkal minden esetben egyet kell érteni, de tiszteljük meg a másik kultúrát azzal, hogy nem csinálunk jelenetet egy étteremben, templomban vagy akárhol.

Zakynthos (Navagio-öböl) – 2017 – saját kép

Lazíts!

Most hogy leírtam, hogy mi mindent érdemes csinálni, megírom mi az amit ne tegyél:

Ne stresszelj. Végül is nyaralsz, ugye? Persze lesznek dolgok amik majd nem úgy sikerülnek, de ez része az élménynek. A híres látnivaló amiről gyerekkorod óta álmodoztál nem fog tetszeni mert tele van turistával és a felét sem látod. Az a koktél amit meg akartál kóstolni pedig nem ízlik mert tele van cukorral (vagy pont, hogy nincs benne).

És akkor mi van?

Lesz más látnivaló ami viszont elvarázsol, lesz olyan helyi különlegesség ami lenyűgöz, és ami a legjobb: egy olyan kalandban lesz részed ami egy életre veled marad. Tehát picit lazulj el.

Sajnos nem egy olyan nyaralásról hallottam már, amit az irreálisan magas elvárások tettek tönkre. Hidd el, a hely attól még jó, hogy nem minden megy a terv szerint. Sőt, sokszor egy kis improvizálás még jót is tesz az élménynek.

Csendélet Szibériában (Oroszország) – 2018 – saját kép

És a lényeg:

Az utazásod minden lehetséges percében érezd jól magad, élvezd ki a helyzetet és szívd magadba a kultúrát. Személyes tapasztalatunk szerint minden egyes úttal egy picit tanulsz, fejlődsz, több leszel. Mindegyik kultúra valami újat hordoz magában, és olyan szerencsés korban élünk, hogy mindez csak egy karnyújtásnyira van tőlünk.

Használjátok ki!

Jó utat és jó tervezést! 🙂

Bergen (Norvégia) – 2018 – saját kép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük