Túraösvények a világ körül

A nagyvilágban (és persze kis hazánkban is) vannak olyan ikonikus túraösvények amik mellett nem lehet csak úgy elmenni. Ezeken végig kell menni. Mindegyiknek megvan a maga varázsa, az a különleges szépsége ami odacsábítja a látogatókat, és arra buzdítja a turistákat, hogy újra és újra nekivágjanak.

Ezek közül az ösvények közül emelnénk ki most párat:

El Camino

A Szent Jakab-útról, vagy spanyolosan a Camino de Santiago-ról valószínűleg mindenki hallott már, és ezért is kezdem vele a felsorolást. Igen, máris egy kivétellel nyitom a sort, ugyanis az El Camino nem a hivatalos értelemben vett túraösvény, hanem egy zarándokút. Azonban, ha hosszú gyaloglásról beszél az ember, valahogy sokaknak ez jut először eszébe, ezért mindenképpen meg szerettük volna említeni.

Ami szerintünk különleges ennél az útnál, hogy magát a zarándoklatot több útvonalon is teljesíthetjük, a végcél azonban minden esetben Santiago de Compostela városa. A világ minden tájáról érkeznek ide túrázók: van aki vallási okokból, de sokan csak a sétálás élményéért.

A Szent Jakab-úgy egyébként 1993 óta az UNESCO Világörökség része.

Sajnos mi személyes tapasztalatokat nem tudunk megosztani az ösvényről, de ha szívesen elmerülnétek egy hosszabb élménybeszámolóban, ajánlom a következő blogot, ahol egy terjedelmes cikksorozat vár benneteket a témában. Jó böngészést hozzá!

A Szent Jakab-úton – forrás: Pixabay

Pacific Crest Trail

A PCT (magyarul Pacifikus Túraösvény vagy PTÖ) a maga 2 650 mérföldjével (ami 4 265 km) nem sorolható a rövid túrák közé. Az ösvény a Mexikói határtól egészen a kanadai határig visz Kalifornia, Oregon és Washington államokon keresztül. Nem vagyunk az Észak-Amerikai kontinens földrajzának doktorai, ennek ellenére elég filmet láttunk már ahhoz, hogy tudjuk: ez valami gyönyörű lehet.

És tényleg az: a PCT ugyanis hat nemzeti parkot szel keresztül, és ösvényével majd 1000 tavacska mellett halad el. Olyan látnivalók akadnak útközben mint a Sierra Nevada, a Crater Lake vagy a Columbia folyó. És ezzel most csak megkarcoltuk a felszínt.

A túraösvény kiépítését az 1920-as években kezdték meg, mai formáját pedig az 1990-es évekre érte el. Ha érdekel az útvonal kiépítésének története, vagy tervezed, hogy megcsinálod a túrát, ajánlom hogy keresd fel a PCTA (Pacific Crest Trail Association) hivatalos weboldalát.

Az ösvény sokaknak a Vadon című könyvből/filmből lehet ismerős. A filmet egyébként mindenképpen érdemes lehet megnézni, hiszen gyönyörű tájakon visz keresztül a történet.

Crater Lake – forrás: Pixabay

Inca Trail

Az Inca Trail (magyarosan: Inka Ösvény) Dél-Amerika egyik leghíresebb túraösvénye. Távolság tekintetében nem kiemelkedő, mindössze 43 km. Viszont ez 43 lélegzetelállítóan gyönyörű kilométer, és a túra vége nem más, mint Machu Pichu.

Nem jártunk még ott, de nem semmi érzés lehet a túrád után megérkezni Machu Pichuba. Mi már Galyatetőnek is örülünk egy hosszú túra után, de Machu Pichu! Valami káprázatos lehet.

Viszont sokan vannak ezzel így, elég nagy turizmus alakult ki az Inka Ösvény körül is. Ez már abban is megnyilvánul, hogy ha rákerestek az ösvényre, akkor előbb találtok utazási irodákat amik elvisznek oda, mint informatív oldalakat.

Machu Picchu – forrás: Pixabay

Tour du Mont Blanc

Ez az ösvény 3 országot keresztez (Svájc, Olaszország, Franciaország), 170 km hosszú és 10 000 méter emelkedővel kényeztet minket. Minden, amire egy túrázó vágyik. Egyébként Európa egyik leghíresebb túraösvénye, ami – nevéből adódóan – konkrétan megkerüli a Mont Blanc-ot.

És akinek a sétálás túlságosan régi módi, annak örömmel jelzem: van lehetőség lefutni a távot az évenként megrendezésre kerülő
Ultra-Trail du Mont Blanc keretein belül. A fent említett 170 km-t kell teljesíteni futva, a szintidő pedig 40 óra és 30 perc (fun fact: a legjobb idő eddig 20 óra és 45 perc volt).

Ha bárki olvassa a blogot aki lefutotta már ezt a távot, írjon egy kommentet és vendégünk egy sörre. Komolyan 🙂

Mont Blanc – forrás: Pixabay

Országos Kéktúra

Nem hagyhatjuk ki a mi legikonikusabb túraösvényünket sem, az Országos Kéktúrát. Az ösvény Írott-kőtől indul és egészen Hollóházáig megy, ez idő alatt 1164 km-t tudhat magáénak a túrázó, miközben nem kevesebb mint 31 425 méter szintet mászhat meg (az infó a Kéktúra pecsételő füzetéből származik).

A Kéktúra teljesítése már önmagában is elismerésre méltó, de mint sokan tudjátok, ez csupán része az Országos Kékkörnek, ami a a fent említett Kéktúrán kívül Alföldi Kéktúrából és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrából adódik össze.

Sajnos mi egyenlőre még nem tudhatjuk magunkénak a Kéktúrát teljesítőket megillető jelvényt, de ez (remélhetőleg) hamarosan változni fog. A dolog már folyamatban, van, igaz még csak kezdeti stádiumban. A füzetet beszereztük, idén pedig nekivágunk az első szakaszoknak is. Már nagyon várjuk!

Országos Kéktúra – forrás: kektura.hu

Nos, mára ennyi a felsorolásokból, reméljük találtatok köztük olyan ösvényt, ami felkeltette az érdeklődéseteket. Természetesen a lista bőven nem teljes, hiszen ennél sokkal több említésre – és meglátogatásra – méltó túraösvény van a nagyvilágban (és kis hazánkban). Apránként megpróbáljuk bemutatni ezeket nektek néhány sorban, reméljük sikerülni fog. 🙂

Addig is jó túrázást, és mozduljatok ki a szabadba, hiszen itt a tavasz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük