Menjünk fel a Csóványosra!

Sokadjára hangzik el tőlünk a kijelentés, de nem lehet elég gyakran elmondani: túrázás tekintetében az ősz a legszebb évszak. Az erdő már önmagában is lélegzetelállító a színeivel, amit csak tovább fokoz az őszi nap fénye.

Így ha valaki egy évben csak egyszer menne el kirándulni, mindenképpen azt ajánljuk neki, hogy egy őszi napot válasszon, mert nem fog csalódni – nem mellesleg nagyobb eséllyel kap kedvet egy következő túrához. 😉

Mi is ennek fényében szerettük volna kihasználni az októberi hossszú hétvége péntekét, így jutottunk el a Börzsönybe, hogy meghódítsuk annak legmagasabb (és kilátás illetően egyik legszebb) csúcsát, a Csóványost.

Csóványos – 2020 – saját kép

A Csóványos egyébként egy nagyon érdekes szerepet tölt be nálunk: sokan meséltek már nekünk ódákat a hely szépségéről és az onnan elénk táruló kilátásról. Régóta szerettünk volna már eljutni ide, de egészen idén júniusig ez nem történt meg. A Börzsöny valahogy mindig kimaradt az útitervekből, pedig igazán nincs messze. Ennek az oka a kényelem volt, nekünk ugyanis a Pilis és a Gerecse picit mindig jobban megközelíthetőnek bizonyult, így amennyiben belföldön túráztunk, gyakrabban jutottunk el ide.

A külföldi útitervek borulása után azonban úgy döntöttük, ideje legalább annyi gyönyörű helyet keresni kis hazánkban, mint amennyit a határon túl találnánk.

A kihívás teljesítésében a Csóványos hatalmas szerepet játszott, hiszen a kilátás tényleg pazar, az oda vezető útvonal pedig gyönyörű erdei ösvényeken visz keresztül.

Kilátás a Csóványos tetejéről – 2020 – saját kép

Néhány szó a Csóványosról

A Csóványos (a maga 938 méterével) a Börzsöny legmagasabb csúcsa, ezzel Magyarország jelenleg 20. legmagasabb csúcsa. Méretéből adódóan pompás kilátás tárul a szemünk elé a hegy tetején lévő toronyból, ahonnan jó idő esetén még a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk (természetesen mi még csak ködös időt fogtunk ki, de ennyire azért hiszek az ismerőseimnek 🙂)

A hegy tetején található egy 22,61 méter magas geodéziai mérőtorony. Jelenleg 107 ilyen mérőtorony található az országban, ezek közül a legmagasabban fekvő a Csóványoson lévő.

A most látható torony 1978-ban épült csúszózsalus módszerrel, de már 1900-ban állt itt fa szerkezetű mérőtorony (igazából több faszerkezetű torony is állt itt, azonban ezek a tornyok – alapanyaguk miatt – nem voltak ilyen tartósak). A később kilátóvá átalakított tornyot 2014-ben adták át a nagyközönségnek.

(Az információk a kilátó alatt lévő táblákról származnak)

És maga a kilátó – 2020 – saját kép

Néhány említésre méltó túraútvonal amivel eljuthatunk a Csóványosra

Reméljük, mostanra mindenkit sikerült felcsigázni egy jó túrára, jöjjön is néhány útvonal ötlet, amennyiben szeretnétek meghódítani ezt az impozáns magaslatot.

Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy a Csóványoshoz elhoz az Országos Kéktúra útvonala, tehát amennyiben errefelé csináljátok a kéket, akkor egészen biztos, hogy lesz szerencsétek felkaptatni a kilátóhoz és megcsodálni a pazar panorámát.

Mi ezt a szakaszt tudtuk le idén júniusban, ha hosszabban olvasnátok erről mindenképpen nézzétek meg az erről született cikkünket (megéri 😉).

A Csarna-patak völgyében – 2020 – saját kép

Mi most pénteken ezt a túraútvonalat jártuk be. Hosszát tekintve nem túl vészes, de kellemesen el lehet fáradni benne. Mi útközben elég sok időt eltöltöttünk fotózással (illetve tartottunk egy jó fél órás ebédszünetet a Csóványoson), így a teljes túra 6 óra volt, de jó kondival (és kevesebb fotószünettel) ezt rövidebb idő alatt is be lehet járni.

Látvány tekintetében nagyon ajánljuk, szinte végig nagyon szép erdei ösvényen vitt az út (kivéve a Feketevölgy Panziótól a végpontig tartó szakaszt), panaszra így egy percig sem volt okunk.

Ha picit nehezebb túrára vágytok akkor nézzétek meg ezt. Ezt személy szerint még nem jártuk be, csak tervezzük. Mindenesetre egy kellemes egész napos túrának tűnik ami után biztosan nem lesz gond az alvással.

Minden út a Csóványosra vezet – 2020 – saját kép

Ha nem annyira körtúráznátok hanem inkább vándorolnátok, akkor ajánlom, hogy nézzétek meg ezt az útvonalat. Szintén ígéretesnek tűnik.

Persze a netet böngészve számtalan túrát találtok még (érdemes ezt és ezt az oldalt megnézni), nem hiszem, hogy igazán mellé tudnátok nyúlni, hiszen a környék tényleg meseszép, a Csóványos pedig gondoskodni fog arról, hogy a nap végére kellemesen elfáradjatok.

Jó túrázást mindenkinek, használjátok ki a szép őszi időt!

A csodás őszi Börzsöny – 2020 – saját kép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük