Kisokos kezdőknek: A turistajelzések

Túrázni jó. Legyen szó akár egy kőkemény teljesítménytúráról, egy laza sétáról vagy egy családi kirándulásról, a természetben lenni és kimozdulni mindig felemelő érzés. Évről évre egyre többektől hallom, hogy a hétvégi programnak a kirándulást választják és ez szerintem egy szuper dolog.

Azonban nem árt tisztában lenni néhány alap információval ha túrázásra szánja valaki a fejét. Ennek érdekében hoztuk létre a következő cikket ami egy számunkra egészen érdekes dologról, egészen pontosan a turistajelzésekről fog szólni.

Pilis – 2020 – saját kép

Célunk az lesz, hogy minél több érdekes infót adjunk át nektek, hátha ezzel sikerül megnövelni a túrázás élményét. De legrosszabb esetben is lesz néhány fun fact amivel felvághatsz a haverok vagy a család előtt a következő kiránduláson.

Tehát, vegyük sorra milyen jelzéseket találhatunk kis hazánkban:

Vízszintes sáv: A kiindulási ponttól B végpontig (általában fontosabb pontoktól mint pl. vasútállomás) végigvezető túraútvonal. A legjobb példa erre az országos Kéktúra, ahol az A pont Hollóháza a B pedig Írott-kő.

Kereszt: hasonló az elképzelés mint a vízszintes sávnál, annyi különbséggel, hogy itt nem végpontok között hanem túrautak közötti ösvényt jelöl. Tehát ha a kék sávot összekötném a piros sávval akkor azt egy kereszt jelöléssel tehetném meg.

Négyzet: Általában valamilyen lakott területhez, településhez vagy szálláshelyhez (menedékházhoz) vezet.

Háromszög: Talán ezt a legkönnyebb kitalálni a kinézete alapján: hegytetőkre, csúcsokra, kilátópontokra visz fel. És milyen jó lesz nekünk ha egyszer ott vagyunk!

Kör: Ez is egy érdekes jelzés, általában valamilyen forráshoz, kúthoz vagy más víz-lelőhelyhez vezet.

A nagy T betűre hasonlító jelzés tanösvényt jelent. Na de mi az a tanösvény? Tanösvénynek nevezünk minden olyan útvonalat, ami az út során bemutatja a környék érdekességeit, sok esetben informatív táblákon keresztül.

A karika formájú “irányított kör” jelzés jelenti a körtúrát. Tehát ha ezt a jelet követet akkor egy idő után visszajutsz a kiindulási pontodra. Ez az a jel, amin ha olyan érzésed van, hogy “körbe-körbe sétálsz”, kivételesen nem jelenti azt, hogy eltévedtél.

Ez a jelzés barlangokhoz vezet.

Ez az L alakú jelzés általában valamiféle romhoz, műemlékhez visz.

Ezt már nem tudom körülírni, azonban a jel – akármit is ábrázol – valamilyen emlékműhöz fog vezetni.

Ahogy a képen látszik, itt pecsételni lehet. Kéktúra vonalán gyakran találkozni vele.

Reméljük ti is hasznosnak és érdekesnek találtátok a felsorolást, nekünk mindenképpen segít a kiigazodásban az, ha tudjuk milyen ösvényt taposunk.

Illetve néha ezeknek hála beiktatunk egy-egy kitérőt egy romhoz vagy forráshoz.

Jó túrázást mindenkinek!

Forrás: Országos Kéktúra igazolófüzetének függeléke

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük