Miért éppen Thaiföld?

December közepén értünk vissza az éves jól megérdemelt nyaralásunkról, az úti cél pedig ezúttal nem más volt, mint a napsütötte Thaiföld. De miért döntöttünk úgy, hogy most éppen ide utazunk? Erről szeretnénk írni néhány sort abban reménykedve, hogy a Ti érdeklődéseteket is felkeltjük eme remek ország iránt.

Igazából 2019-ben nem sok klisésebb utazási célt találhattunk volna mint Thaiföld, de mégis úgy gondoljuk nem volt szabad kihagyni. Gondolom Ti is észrevettétek, hogy az utazás egyre megfizethetőbb, egyre egyszerűbben (és olcsóbban) eljuthatunk távoli, egzotikus helyekre, és ez alól a délkelet-ázsiai országok sem képeznek kivételt. Ez egyrészt szuper, hiszen (utólagos átszámolással) egy balatoni nyaralás árából kihoztuk az ott tartózkodásunkat (természetesen az utazási költséget itt nem vettük bele, de a szállás-költőpénz nagyjából azonos). A másik oldalon viszont annyira ellepték ezeket a helyeket a turisták, hogy a hotel és étterem rengetegből nem kis figyelem kell ahhoz, hogy ki tudjuk hámozni a helyi értékeket.

Panoráma Thaiföldön – 2019 – saját kép

Ez azonban még nem lehetetlen, és ha picit ügyeskedünk (pl. nem a legfelkapottabb helyre foglalunk, és ott sem a főutcán választunk szállást, esetleg leállunk beszélgetni a helyiekkel, tippeket kérünk tőlük) akkor egy nagyon kerek és kalandos nyaralást szervezhetünk magunknak.

Minket már régóta érdekelt Thaiföld, és az ott található szuper trópusi időjárás, a fergeteges helyi konyha és a természeti kincsek, így úgy döntöttünk, nem halogatjuk tovább, hanem belevágunk a nagy útba. Egy későbbi cikkben szeretnénk majd megosztani veletek a napirendünket, hogy tudjatok ötleteket kölcsönözi arra az esetre, ha ti is elutaznátok ide. Előtte azonban szeretnénk nagy vonalakban elmesélni nektek első benyomásainkat az országról, az emberekről meg néhány egyéb dologról ami ott eszünkbe jutott.

Ao Nang naplementében – 2019 – saját kép

Tehát: miért is érdemes Thaiföldre utazni?

Ez az az ország ami szinte mindenkinek tud valamit mutatni. Szereted a puccos hoteleket és a menő éttermeket? Itt találsz bőven. Szereted a természeti kincseket és a tengert? Az is van. Szereted a gasztronómiai élményeket vagy szeretnél megismerni egy új kultúrát? Ezekre mind találsz lehetőséget Thaiföldön.

Őszintén bevallva a menő étterem-puccos hotel rész nekünk kimaradt, ugyanis bungalóba foglaltunk és a kajálások nagy részét a helyi piacokon oldottuk meg, de a többiről fogunk mesélni. 🙂

Na de kezdjünk is neki, szépen lassan, pontról pontra:

A környék

Thaiföldön belül Krabi tartományban szálltunk meg, azon is belül pedig Ao Nang volt az utazásaink kiinduló pontja. Innen utaztuk be a tartományt hajóval, busszal és robogóval (utóbbi külön nagy élmény volt). Amennyiben nem szeretnél sokat utazgatni akkor is nagyon jó szálláshely lehet Ao Nang, hiszen a tenger itt nagyon szép, a város felett meredeznek a hatalmas mészkő sziklák és pici erőlködéssel is el lehet jutni néhány érdekes szigetre.

Ko Poda – 2019 – saját kép

Időjárás ügyileg szerencsénk volt, ugyanis végig 30-32 fok volt (ami egyébként az itthon előforduló 38 fokhoz képest tényleg kellemes), és az eső nagy részét is megúsztuk. Alapvetően az olvasható a legtöbb utazós blogon, hogy novembertől áprilisig érdemes utazni, de mivel trópusi országról van szó, egy kis eső mindig előfordulhat. Az első pár napban mi is belefutottunk néhány záporba, de ezek inkább ilyen “könnyen jött-könnyen ment” típusú esők voltak, így nem sokban zavarták meg a napi terveket.

A páratartalmat azonban megnövelte rendesen, szóval ne felejtsetek el hidratálni. Erre tökéletes lehet egy kókusz elfogyasztása, ami nekünk nagy kedvencünk lett kint. 🙂

A tengerpart a legtöbb helyen homokos, vagy nagyon-nagyon-nagyon apró kavicsos, ennek ellenére nem árt bedobni a vízi cipőt, ugyanis a tengerben bele lehet futni korall és kagyló darabkákba és persze van pár tengerpart ahol állandó vendég a jó öreg tengeri süni.

Gasztronómia

Már egy ideje szokásunk, hogy amikor felfedezünk egy országot, nagy gondot fordítunk a helyi ízek megtapasztalására is. Ez természetesen itt sem volt másképp, már hetekkel az utazás előtt azt tervezgettük, hogy miket érdemes megkóstolni. Készülődés közben akadtunk rá egy csodálatos dologra, amit hamar eldöntöttünk, hogy nem szabad kihagyni, ez pedig nem más, mint az éjszakai piac.

Éjszakai Piac – 2019 – saját kép

Éjszakai piacból persze nem csak egy van, egészen sokat lehet találni. Általában délután nyitnak (5 óra magasságában) és egészen késő estig (11 óra) nyitva vannak. Szerintem egy egész cikket is írhatnánk arról, hogy miket ettünk kint, de próbáljuk rövidre fogni. A lényeg, hogy nagyon dominálnak a tésztás-rizses ételek, rengeteg a gyümölcs és a frissen fogott hal (és egyéb tengeri herkentyűk). A fűszerezés határozottan intenzív, és mindenképpen tartások szem előtt, hogy ami nekünk csípős és ami nekik csípős az nem ugyan az.

Ugyanis ami nekünk már csípős az ott medium és ami nekik “spicy” az itthon két nap betegszabi. Na jó, ennyire talán nem szélsőséges, de tényleg érezhető a különbség, azonban ha valaki szereti a fűszeres ízeket, mindenképpen ajánlatos kicsit felfedezőbbnek lenni a kinti konyhával.

És ami az ételmérgezős sztereotípiákat illeti: nem mondom azt, hogy nem érdemes picit jobban odafigyelni (és tényleg ne igyál a csapvízből), de mi a két hét alatt semmiféle gyomorbetegséget nem szedtünk össze, pedig nagyjából mindenhol mindent megkóstoltunk. Tény, hogy volt nálunk egy adag “orvosi jellegű” pálinka, de nem hiszem, hogy az mentett meg minket a bajtól. 🙂

Kultúra

Thaiföldön – ázsiai országhoz híven – teljesen más kultúra fog fogadni, mint amihez a mi európai szemünk hozzászokott. És ez volt az egyik oka annak, hogy meg szerettük volna nézni. A vallás más, az épületek stílusa más és összességében az emberek hozzáállása az élethez teljesen más.

Egy példa erre: a jelenlegi uralkodójukat akkor kultusz övezi, hogy nem igazán tudtuk elhagyni a szállást anélkül, hogy egy életnagyságú képet ne lássunk róla valahol, általában egy nagyon szép, díszes keretben. Ezzel természetesen alapjában nincsen gond, csak tényleg furcsa volt ezt látni, hiszen itthon ezt egészen nehéz lenne elképzelni.

Buddha szobrok a hegy tetején – 2019 – saját kép

De persze nem csak a király arcképe volt szokatlan számunkra, Thaiföldön ugyanis a hivatalos vallás a Théraváda Buddhizmus és a vallásosság itt erősen része a mindennapoknak. Elsőre ez is furcsa volt, hiszen most voltunk először buddhista országban, de mindemellett jó volt megtapasztalni ezt a kultúrát. Az egyik napon ellátogattunk egy buddhista templomba is, és azóta is gyakran eszembe jut az a mély spiritualitás amit ott tapasztaltunk. Valami lenyűgöző.

Na jó, eddig szeretnénk csak csigázni az érdeklődést, rövidesen összerakunk egy cikket a napirendünkről és néhány technikai jó tanácsról ami hasznos lehet, ha Ti utaztok Thaiföldre.

És ha megtehetitek, menjetek, mert nagyon megéri! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük