Kalandozás a világ körül: Thaiföld

Mint korábban megígértük, szeretnénk megosztani Veletek a Thaiföldön töltött két hetünk napirendjét. Ezzel elsődlegesen az a célunk, hogy segítsünk Nektek inspirálódni egy jövőbeli utazásnál, ugyanis mi is sok utazással foglalkozó blogot olvastunk, mire összeraktuk a mi tervezetünket.

Nem is akarom sokáig fűzni a szót, remélem találtok néhány Nektek is tetsző program ötletet. Ha pedig nem is utaztok mostanában Thaiföldre, akkor is remélem, hogy sikerül megosztani veletek néhány érdekes információt.

Első nap: A megérkezés

Szombat reggel nyolc órakor szálltunk fel a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérről és – egy dohai átszállás után – vasárnap reggel, helyi idő szerint 06:30-kor szálltunk le Krabi Nemzetközi Repterén. Thaiföld és Magyarország között jelenleg 6 óra az időeltolódás, így bár nagyon nem ütött meg minket az időzónák közötti átváltás, az utazástól igencsak kimerülve érkeztünk meg.

Pont ezért erre a napra egy pihenést terveztünk be, átvettük a szállást (szállásunk a Bai Jai Garden Home nevű bungalós szállás volt) majd lementünk a partra (Ao Nang beach) ahol fürödtünk, napoztunk és úgy általában véve élveztük, hogy végre megérkeztünk. Este a Food Center nevű mini piactéren vacsoráztunk, ahol jobbnál jobb friss halat süttethet magának az ember, összességében elég jó áron.

Ao Nang Beach – 2019 – saját kép

Ez a nap alapvetően kevés eseménnyel telt, ha leszámítjuk azt az apróságot, hogy sikerült eláztatni az összes iratunkat, pénzünket és telefonjainkat a tengerben. 🙂 (Tapasztalat: nem mindegyik vízhatlan táska vízhatlan)

Második nap: Railay Beach

Reggeli után fogtunk magunknak a kikötőben egy méltán híres thai “long boat” nevezetű hajót és átmentünk az egyik leghíresebb strandra a környéken, ami nem más mint Railay Beach. Railay egyébként része a kontinensnek, de a hatalmas mészkő sziklák miatt csak hajóval közelíthető meg. Itt azonban 4 strand is található: az első Tonsai (ide szintén hajó segítségét kell igénybe venni). De itt vannak még a Railey West és Railey East partok is. A nyugati (West) part nagyon kellemes fürdeni, a keleti (East) azonban inkább sziklás, itt főleg sziklamászókkal találkozhatunk.

Railay Beach a hajóról – 2019 – saját kép

A fénypont azonban egyértelműen a negyedik part volt, közismertebb nevén Phranang Beach, avagy a Hercegnő Barlangjának a tengerpartja. Nevéhez adódóan egy barlang is található itt ahová be is lehet sétálni, de az egész partszakasz nagyon szép, megéri megnézni. Érdekesség, hogy itt nincsenek klasszikus éttermek, az árusok a hajóikon jönnek át ide, és a hajók szolgálnak büféként is.

Harmadik nap: A tigris barlangja

Ez a nap egy picit borongósabb volt, így a robogó bérlés mellett döntöttünk és berobogtunk Krabi városába. Az első úticélunk a Tigris Barlang Templom (Wat Tham Sua) volt. A legenda szerint a barlangban – ahol most egy Buddhista Templom található – anno tigrisek tanyáztak. Természetesen igazi tigrist már nem láttunk (majmot annál inkább), viszont a templom tényleg megér egy látogatást.

A híres tigris – 2019 – saját kép

És ha még a templom annyira nem is nyúgözött le, akkor a hatalmas arany Buddha szobor, amihez 1237 nem kicsit meredek lépcsőt kell megmászni, le fog. Egyrészt nem kis kihívás abban a hatalmas párában megmászni a lépcsőket, másrészt pedig a kilátás a szobortól valami egészen fantasztikus.

A templomtól néhány lépés sétára találjátok a Wonderland nevű túraösvényt ami picit bevisz a helyi esőerdőbe, útközben pedig megnézhetitek, hogy hol élnek a szerzetesek. Mind kulturális mind természeti szempontból érdemes még ezt a kis sétát megejteni.

Innen még berobogtunk a belvárosba ahol megnéztünk még egy (az előzőhöz képest jóval kisebb) templomot (Wat Kaew Korawaram) utána pedig eltöltöttünk egy remek estét a helyi éjszakai piacon. Alapvetően több ilyen éjszakai piac is van a környéken, mi a “Chao Fah” kikőtőnél lévőt néztük meg, nagyon jót ettünk és az árak is rendben voltak.

Wonderland – 2019 – saját kép

Negyedik nap: Robogózás a környéken

Ezen a napon picit lassúra vettük a figurát, magunkhoz kaptuk az előző nap kibérelt robogónkat és elindultunk megnézni, milyen strandok vannak még a környéken. Mindenképpen ajánljuk, hogy ezt Ti is tegyétek meg, ugyanis nagyon sok gyönyörű – és nem mellesleg tömeg nélküli – strandot fedezhettek fel magatoknak. És persze nem elhanyagolandó, hogy önmagában a robogózás is remek élmény Thaiföldön.

A megérdemelt pihenés – 2019 – saját kép

Este egy újabb éjszakai piacot fedeztünk fel, egészen pontosan az Ao Nang Landmark piacot, ahol az egyik legjobb Thai palacsintát fogyasztottuk el némi egyéb helyi finomság társaságában.

Ötödik nap: A kötelező kör – Négy sziget túra

Amint megérkezel a környékre az első dolog amit az arcodba nyomnak a “4 Island – Island Hopping Tour” lesz (magyarosan nevezzük “négy sziget túrának”). Azt mindenképpen szeretném kiemelni, hogy ha nagyobb csoporttal mentek (tehát több mint 4 ember) akkor sokkal jobban megéri kibérelni egy long boat-ot mint befizetni ezekre a túrákra, de nekünk ezek a szervezett utak pont kapóra jöttek.

Tehát a 4 sziget túra így néz ki:

Az első sziget nem is igazán sziget, ugyanis elvittek minket Railey Beach-re. Ezzel amúgy nem volt gond mert az első ott töltött napunk elég borongós volt, és jó volt megnézni teljes pompájában a partot. Ezen a napon a vízállás is jóval alacsonyabb volt, egész messze be lehetett sétálni.

Ko Poda – 2019 – saját kép

A második sziget Poda szigete volt, ami nekünk az egyik személyes kedvencünk lett, itt tartottuk a kis ebédszünetünket is. A harmadik szigetnél nem kötöttünk ki, mellette sznorkelleztünk egyet. Egyébként maga a sziget a “Csirke sziget” volt, ami a csirkenyakra hasonlító érdekes szikla kinövéséről kapta a nevét.

A negyedik és utolsó állomás Tub sziget volt, aminek érdekessége, hogy két mini szigetet köt össze egy homokpad és nagyjából ennyi a sziget. De pont ezért volt gyönyörű. A tenger itt is mesésen kék a homok pedig fehér, az egész olyan volt mintha egy képeslapba sétáltunk volna bele.

Ko Tub – 2019 – saját kép

A napot este egy Thai masszázzsal koronáztuk meg, és mivel jól elfáradtunk csak benyomtunk valahol egy Pad Thai-t és bedőltünk az ágyba.

Hatodik nap: A sárkány keresztje

Egy jó hegyi ember mindenhol talál magának megmászható hegyet és nem volt ez máshogy Thaiföldön sem. Ezen a napon is a robogó bérlés mellett döntöttünk és egy nagyjából 25-30 perces utazás után megérkezünk Khao Ngon Nak-hoz (nem túl művészi magyar fordítással “A sárkány keresztje” de sok helyen “Dragon Crest Mountain” néven fogjátok megtalálni.

A túra kiindulópontjától (ami egyébként nagyon jól látható lesz) 3,7 km a hegycsúcs, útközben pedig több kilátópont is akad, ahol meg tudtok állni picit nézelődni. Bár maga a túra nem megterhelő (a legmagasabb pont 565 m magas) nem árt figyelembe venni a magas hőmérsékletet és a páratartalmat. A nemzeti park ingyenesen látogatható, azonban amikor megérkezünk fel kell iratkozzunk a park nyilvántartó füzetébe.

A sárkány hegye – 2019 – saját kép

Miután megjártuk a hegyet jött a jól megérdemelt pihenés és a hegytől nem messze lévő Tup Kaek Beach homokos tengerpartján pihentük ki a fáradalmakat. Ez egy elég hosszú partszakasz, érdemes több részt is megnézni, ugyanis mindenkinek más fog bejönni.

Hetedik nap: Relax

Már az elején úgy döntöttünk, hogy most kivételesen fogunk pihenő napokat tartani, egyrészt anyagi megfontoltságból, másrészt nem egyszer történt már meg, hogy a szabadság végével fáradtabbak voltunk mint az elején. Most ez a nap volt a pihenő nap, amikor fogtuk magunkat, lementünk a partra egy-egy kókusz társaságában, élveztük a napsütést és úszkáltunk a tengerben. Este pedig csak kinéztünk a piacra és ettünk egy-két finom helyi fogást.

Ao Nang Beach – 2019 – saját kép

Nyolcadik nap: Ko Phi Phi Don

Vasárnap átkompoztunk Phi Phi szigetére, ahol egy napot töltöttünk el. Strandoltunk, picit beúsztunk az öbölbe és nézegettük a víz alatti világot. Egyébként azoknak akik több szigeten szeretnének megszállni mindenképpen ajánlom Phi Phi-t, mert rengeteg látnivaló van a közelben (köztük a híres Maya Bay) és nagyon sok jóféle napi kirándulásnak lehet a kiinduló pontja.

Külön élmény volt a visszaúton a kompról nézni a naplementét. Borzasztó klisés, de ha nem is hajóról valahonnan nézzetek meg egy naplementét, mert teljesen más színekben pompázik ilyenkor az ég mint amihez itthon hozzá vagyunk szokva.

Phi Phi – 2019 – saját kép

Kilencedik nap: Hong sziget

Itt ismét vadásztunk magunknak egy utazás szervező társaságot akik feldobtak minket egy speed boat-ra és elvittek megnézni Hong szigetet (illetve néhány környéken lévő szigetet). Hong sziget nincs messze Ao Nang-tól, a kikötőből nagyjából 10 perc alatt ott voltunk a szigeteknél. Ha szerettek sznorkellezni akkor mindenképpen menjetek el, mert nagyon gazdag a sziget élővilága. Azonban csak óvatosan, mert a tengeri sünik itt komikusan nagyra nőttek a szigeten pedig elterjedt lakó a szalagos varánusz.

Ko Hong – 2019 – saját kép

Tizedik nap: Rok + Haa szigetek

Teljesen őszintén nekünk ez volt az egyik kedvencünk a szervezett programok között. Elég messze mentünk a speed boat-al. Annyira, hogy egy ponton megkértek minket, hogy innen csak az egyik irányba ússzunk mert a másik irány már bizony Malájzia. Itt 3 helyen álltunk meg sznorkelezni és olyan élővilágot láttunk a víz alatt amit még soha.

Tengeri kalandok – 2019 – saját kép

Ezt sajnos a képek nem nagyon adják át, de biztosan láttatok már természetfilmet színes korallokkal, na ezt kell nagyjából néggyel felszorozni és akkor megkapjuk az élményt amit a Rok és Haa szigetek élővilága nyújtott. De ha nem vagy híve a vízi világ nézegetésének akkor is nagyon ajánljuk Rok sziget megnézését, mert a fehér homok és a kék tenger már majdnem olyan, mintha egy képeslapba sétáltunk volna bele.

A tengeri kalandok folytatódnak – 2019 – az utazási iroda képe

Tizenegyedik nap: Visszatérés Poda szigetre

Volt egy tartalék napunk amit direkt arra szántunk, hogy vissza tudjunk menni egy olyan szigetre, amibe esetleg beleszerettünk. Mivel a Rok szigetre való visszamenetelt nem tudtuk volna már finanszírozni így maradt a második kedvenc helyi szigetünk, ami nem más, mint Poda.

Poda nem egy nagy sziget, de így is elég jól eloszlanak rajta az emberek, tehát tömeg érzésünk egyáltalán nem volt. Délelőtt és kora délután még fürödtünk a tengerben, sőt, mondhatni élményfürdőztünk, mert Podán a hullámok elég erősek. Délutánra azonban annyira visszahúzódott a tenger, hogy ahol reggel még mellkasig ért, ott késő délután már teljesen száraz volt a homok. Érdekes volt ezt élőben látni, az eddigi tengerparti nyaralásainkon még nem tapasztaltunk ekkora különbséget a reggeli és az esti vízállás között.

Ko Poda – 2019 – saját kép

Tizenkettedik nap: Ao Thalane

Ezen a napon Ao Thalane volt az úticél, ahol kajakoztunk egy jót. Délelőtt egész magas volt a vízállás, így be tudtunk evezni a helyi mangrove erdőbe, ahol felettünk ugráltak a majmok, mi pedig kis szűk csapásokon eveztünk. Kora délutánig evezgettünk, utána mentünk vissza Ao Nangra ahol még egy délutáni strandolással búcsúztunk el a tengerparttól.

Estére a házigazdánk frissen grillezett csirkéjét vacsoráztuk meg mangó salátával, amit mi egy kis házi pálinkával köszöntünk meg (szegénynek nem volt őszinte a mosolya elsőre, de összességében tetszett neki).

Ao Thalane – 2019 – saját kép

Tizenharmadik nap: Repülés és Doha

Nem volt egyszerű ott hagyni a jó meleg Ao Nangot, főleg annak tudatában, hogy itthon 5 fok várt minket, de sajnos eljött a hazautazás napja. Helyi idő szerint hajnali 4-kor keltünk (itthon akkor volt előző nap este 10:00) és elindultunk a reptérre. Szerencsére nem egyenesen haza mentünk, ugyanis Dohában volt több mint 12 óránk átszállni, így még bementünk megnézni a várost.

A város maga igazán érdekes volt és nagyon kettős. Az öböl egyik oldalán ott vannak a képekről ismert felhőkarcolók, a másik részét azonban próbálták klasszikus stílusban felépíteni. És ezen a részen estére igazán beindul az élet. Délután amikor megérkeztünk nagyjából csak mi voltunk az utcán, este viszont akkora tömeg alakult ki, hogy úgy éreztük magunkat mintha egy fesztiválon lettünk volna. Erre az élményre jött még rá a remek arab vacsora amit elfogyasztottunk egy jóféle vízipipa társaságában. Nekünk ez volt a nyaralás virtuális i betűjén az a bizonyos pont.

Doha utcáin – 2019 – saját kép

A tizennegyedik nap már csak a hazaérkezésről szólt, reggel leszálltunk a gépről, szomorúan konstatáltuk, hogy kettéfagyunk a hidegben majd egy maratoni alvással zártuk az utat.

Összességében azt mondom, hogy ez így remek volt nekünk, nem túl kapkodós de elég sok program volt ahhoz, hogy ne unatkozzunk. Ha egyszer visszamegyünk akkor lehet mi is jobban lecsapunk a szigetek közötti utazásra (tehát több szigeten is megszállunk), de ez a környék is annyira gazdag volt látnivalóban, hogy nem biztos, hogy bármi extra belefért volna.

Remélem sikerült néhány ötletet adni, ha bármi konkrét kérdésetek lenne, esetleg Ti is utazást terveztek Thaiföldre akkor dobjatok üzit nekünk Facebookon, szívesen válaszolunk bármilyen kérdésre.

És akkor a hab a tortán, néhány technikai tudnivaló:

  • Robogót mi napi 200 Baht-ért béreltünk, ez decemberben napi 2000 Ft-ot jelentett.
  • Az utazásaink nagy részét a Dream Garden nevű félig hostel félig utazási irodánál foglaltuk, nagyon kedves és segítőkész volt a hölgy aki ott dolgozott. Azonban bárhova mentek alkudozzatok, elég sok kedvezményt lehet kidumálni.
  • A part közeli puccos éttermeket annyira nem ajánljuk. Mi egyszer ültünk be egy ilyenbe és nem volt egy főnyeremény. Érdemes picit elveszni az utcákban és kipróbálni a street food-ot is.
  • A Rok + Haa sziget túrát a Koh Jum See Hunter Tour szervezésében tettük meg, iszonyatosan profik.
  • Piacozás szempontjából Ao Nangon az Ao Nang Local market volt a legjobb, igaz ez picit messze van a parttól. A Landmark is egész jó volt, de itt jobban látszik a turisták jelenléte. A box stadionnál is van egy piac amit dicsérnek, oda mi sajnos nem jutottunk el. A resortok közöttt megbújó Ao Nang Night Market nevű helyet viszont kerüljétek, mert iszonyat lehúzás ami ott megy.
  • A bungalós szállás téma nekünk nagyon bejött, azonban ne lepődjetek meg azon, ha az alkalmankénti szúnyog mellett egy-két gyík is beszökik a szobába. És ne felejtsétek otthon a szúnyog riasztót. Tényleg.
  • A szervezett túrák árainál vegyétek figyelembe, hogy a nemzeti park belépő sokszor nincs benne az árban, erre érdemes rákérdezni.

Ha idáig eljutottál akkor vagy nagyon kitartó vagy, vagy nagyon szeretnél Thaiföldre menni. Mindenesetre reméljük, találtál néhány hasznos infót vagy érdekességet. 🙂

Jó tervezgetést!

Ao Nang Beach – 2019 – saját kép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük